• Standaard € 3,95 verzendkosten
  • Bezorging binnen Papendrecht is gratis
  • Verzending binnen 1 - 3 werkdagen
  • Altijd feestelijk verpakt
  • Persoonlijke service

5 goede redenen om voor losse thee te kiezen

Gepubliceerd op 25 mei 2022 om 11:34

 

1 Duurzamer 

Koop je losse thee dan is het milieu je alvast dankbaar. 

Neem een random pakje thee uit bijvoorbeeld de supermarkt, het begint meestal met een plastic wikkel om het pakje. Vervolgens heb je het pakje zelf, en zitten de theezakjes ook nog eens in een papiertje verpakt. 

Dan zit er aan elke theezakje nog een papieren label en zijn de theezakjes zelf vaak ook niet biologisch afbreekbaar, sterker nog: de meeste zakjes waarvan je denkt dat ze van papier gemaakt zijn, bevatten plastic deeltjes. Blehhhhh, hier schijf ik verder in dit blog meer over. 

 

Tel je afval maar op! 

 

De losse thee van TMP zit hoofdzakelijk verpakt per 50 gram in een kraft zak waardoor er dus maar 1 item in de prullenbak beland. De thee doe je per circa 2 gram in een herbruikbare zeef en kun je per kopje wel 3 tot 5 keer opnieuw opschenken.  

 

 2 Kwaliteit 

Om het verschil in kwaliteit simpel uit te leggen:

 

theezakjes zijn de frikandellen en kipnuggets onder de thee. 

 

De kwaliteit van thee ligt aan veel verschillende aspecten, ik licht er eentje uit, de manier van plukken en sorteren. Losse thee wordt met de hand geplukt, zo kunnen de plukkers de beste bladeren eruit pikken. De thee die in de theezakjes zit worden doorgaans machinaal geplukt waardoor goede, maar ook rotte en droge blaadjes bij elkaar zitten. 

Over het algemeen geldt dat voor de inhoud van theezakjes de overblijfselen na het sorteren van de thee wordt gebruikt. Dit is veelal het kleine bladgruis wat overblijft. 

Ook worden theebladeren vaak expres vermalen zodat de thee uit een theezakje sneller smaak en kleur afgeeft aan het water. 

Later in dit blog zal ik je vertellen waarom de smaak van thee juist lekkerder wordt als de thee de ruimte en de tijd krijgt om hun smaak af te geven. 

 

3 Gezonder 

Weet je nog dat ik hierboven schreef over de plastic deeltjes in theezakjes?  Die deeltjes, microplastics en nanoplastics, blijven niet braaf onderdeel van het zakje maar komen ook in jouw thee terecht.  

Losse thee is veel minder bewerkt dan thee uit theezakjes. Je krijgt hierdoor dus ook meer van de gezonde stoffen van de theeplant binnen bij het drinken van losse kwaliteitsthee.  

 

Kleine opsomming, losse thee bevat: 

Meer antioxidanten 

Meer vitaminen & mineralen (A, B1, B2, B6, C, mangaan, kalium, calcium, zink, magnesium en fluoride) 

Meer polyfenolen (chemische verbindingen die in planten voorkomen) 

Geen toegevoegde suikers 

Geen onnatuurlijke aroma's 

 

4 Smaak 

Zoals eerder geschreven heeft thee de ruimte en de tijd nodig om hun smaak optimaal af te kunnen geven. Thee wilt graag zwemmen, ruimte hebben om hun bladeren open te klappen en smaken vrij te laten komen. 

In China en Japan weten ze dat thee 'tot leven moet komen’ en weten zij precies op welke wijze ze dit het beste voor elkaar kunnen krijgen. 

 

Thee in zakjes be like: gevangen in een overvol stadion 

Losse thee in een zeef be like: vrijheid! Je eerstvolgende buren op 3 kilometer afstand 

 

Losse thee heeft een hele duidelijke, volle, natuurlijke smaak waardoor het toevoegen van suikerklontjes ook vaak niet nodig is. 

 

5 Beleving 

Persoonlijk vind ik dit de beste reden, thee drink je niet maar thee beleef je. 

 

Een magische prikkeling van je zintuigen, zien, ruiken en proeven 

 

Niet voor niets bestaan er wereldwijd de thee ceremonies. In Japan is het zetten en drinken van thee zelfs verheven tot een kunstvorm en is met name in de zen-stroming een deel geworden van het uitoefenen van het boeddhisme. 

 

Tip: in mijn gratis downloadbare E-book ‘Eerste hulp bij spanning’ leg ik je uit hoe je met thee een mindfull moment kunt creëren. 

 

Tot slot hoor ik regelmatig dat mensen losse thee zo duur vinden. Ik ben heel benieuwd of jij hier ook zo over denkt na het lezen van dit blog. 

 

Laat gerust een reactie achter! 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.