• Standaard € 3,95 verzendkosten
  • Bezorging binnen Papendrecht is gratis
  • Verzending binnen 1 - 3 werkdagen
  • Altijd feestelijk verpakt
  • Persoonlijke service

Vervang "moeten" door "willen" en ont-moet jezelf

Gepubliceerd op 24 mei 2022 om 10:58

De volgende tip die ik jou wil meegeven voor de ontwikkeling van een positieve mindset is, ban het woord “moeten” uit jouw vocabulaire.

Jij moet namelijk helemaal niets, je hebt altijd een keuze. Zodra jij dit gaat beseffen gaat er een vrije blije wereld voor je open. Jij hebt de regie in handen, jij bepaalt, jij maakt je eigen keuzes. Jij bent de eindverantwoordelijke voor jouw keuzes.

Ik denk dat je hier nu al heel blij van wordt om te lezen dat jij de touwtjes is handen hebt. Tenzij je graag alles en iedereen om je heen de schuld in de schoenen wilt schuiven voor wat jou allemaal is overkomen…. en jij daardoor slachtoffer bent en er niks aan kunt veranderen want zo ben jij nu eenmaal geworden.

Een hele foute gedachte! Het is jouw reactie op de gebeurtenissen die ervoor zorgen hoe jij je daardoor voelt. En natuurlijk zijn er gebeurtenissen die jouw hele wereld op zijn kop zetten, geloof me, die bagatelliseer ik niet. Alleen jouw mindset zorgt ervoor hoe jij hier (uiteindelijk) mee omgaat.

 

Hoe kun jij leren om de dingen anders/ positiever te benaderen:

Vervang het woordje “moeten” door “willen” of “kunnen”. Bijvoorbeeld: ik moet die stapel administratie nog wegwerken. Vervang dit eens door, ik wil die stapel administratie nog wegwerken.

Nu kan het natuurlijk zijn dat jij dit helemaal niet wilt. Dan kun jij nu je eigen keuzes gaan maken. Bedenk hierbij eerst wat de gevolgen van die keuzes zijn en of jij bereid bent om die te aanvaarden. Wat zijn de gevolgen als jij die administratie niet doet? Je gaat enorm achterlopen en hebt de volgende keer dubbel zoveel tijd nodig om het af te krijgen. Besef jij hierdoor dat jij het toch liever wel nu aanpakt? Dan heb je èn je eigen keuze gemaakt, èn jezelf verantwoordelijk gesteld voor deze kwestie, èn jezelf weer iets beter leren kennen.

Zo simpel kan het zijn. Toen ik voor het eerst ontdekte hoe fijn ik het vond dat ik niets meer moest, sloeg ik een beetje te ver door. Iedereen die het woord MOETEN uitsprak kreeg een uitermate defensieve reactie van mij terug. Ik MOET helemaal niks. Ook liet ik het één en ander versloffen van mijn “to do” lijstjes want ik bepaalde zelf wel hoe, wat, waar en wanneer. Ik heb zelfs gepersonaliseerde schoenen (die van Just Do It, jeweetwel) aangeschaft waar op de linker schoen “I MUST” en op de rechter “DO NOTHING” op stond, wat natuurlijk helemaal nergens op sloeg. Maar daar liep ik lekker recalcitrant mee in de rondte. Achteraf ben ik blij dat ik geen tattoo met dat statement heb genomen.

Uiteraard heb ik geleerd van die periode en weer een berg zelfkennis opgedaan.

 

Jouw “to do’s” van deze week, als jij mee wilt doen, zijn:

  1. Signaleer jouw moetjes en schrijf ze op.
  2. Vervang door, ik wil/ ik kan/ ik mag/ik kies
  3. Kijk ook of je het wel/ niet wilt en noteer de mogelijke gevolgen van jouw keuzes.
  4. Bedenk of, en wat jij hierdoor over jezelf hebt geleerd.
  5. Wees trots op de stap die je hebt gezet voor het verbeteren van deze vaardigheid!

 

Fijne dag!

Liefs Renata


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.