• Standaard € 3,95 verzendkosten
  • Bezorging binnen Papendrecht is gratis
  • Verzending binnen 1 - 3 werkdagen
  • Altijd feestelijk verpakt
  • Persoonlijke service

Een positieve mindset, aangeboren of aan te leren?

Gepubliceerd op 24 mei 2022 om 10:57

In deze blog neem ik jullie graag mee om de term "mindset" iets verder uit te leggen. Ook zul je antwoord krijgen op de vraag: Is een positieve mindset aangeboren, of aan te leren?

Goed nieuws! Om maar meteen met de deur in huis te vallen, positief denken is absoluut aan te leren! Wat kost het? Net als ieder andere grote gedragsverandering, oefening, herhaling en commitment. En ja, dat heb jij in huis! Wat zijn de gevolgen van dit gedoe? Dat jouw kijk op het leven enorm kan veranderen, je meer zult genieten en veel fijner in je vel zal zittenMeer weten? Neem dan even de tijd om deze blog te lezen. En hoe lang duurt dat? Een minuut of 6, wellicht iets langer als je gisteren een glaasje teveel op hebt.

De kwestie, nu serieus geschreven. Laat ik beginnen met de uitleg van de termen die hierin van belang zijn. Namelijk: mindset, onderverdeeld in fixed (vaste) mindset en growth (groei) mindset.

De grondlegger van de mindsettheorie, Carol Dweck, legt dit als volgt uit: Mindset staat voor je overtuiging over intelligentie en kwaliteiten. Deze overtuiging heeft invloed op je gedachten, gevoelens en gedrag.

Fixed mindset: Iemand met een fixed mindset gaat ervan uit dat je intelligentie en kwaliteiten vast staan. Dit zorgt ervoor dat hij graag slim wil overkomen. Dat heeft negatieve gevolgen voor onder andere: het leren, de prestaties, het aangaan van uitdagingen, de inzet en het omgaan met kritiek.

Growth mindset: Iemand met een growth mindset gaat ervan uit dat je je intelligentie en kwaliteiten verder kunt ontwikkelen. Je kunt groeien door proberen, doorzetten en oefenen.

 

Een positieve mindset ontwikkelen

Je gedrag veranderen is misschien wel het aller moeilijkste dat er is. Het vergt veel discipline, geduld en doorzettingsvermogen. Je zult merken dat je snel geneigd bent om terug te vallen in oude gewoontes. Een van de belangrijkste dingen die jij je moet beseffen bij het veranderen van je mindset is dat jij jouw gedachten bepaalt. Besef je dat iedere gedachte maar een gedachte is.

Een gedachte is geen waarheid. Het is de waarheid die jij jezelf vertelt. Jouw gedachtes zijn niks meer en niks minder dan dat. Het is niks anders dan een waarheid die je jezelf vertelt. En als het geen echte waarheid is, maar alleen iets dat jij jezelf wijs maakt. Dan kun jij jezelf ook iets anders gaan vertellen. 

Negatieve gedachten gaan je niet verder helpen. Jij kunt er voor kiezen om niet meer te luisteren naar deze negatieve gedachten, maar ze te vervangen door positieve gedachten die je wel een goed gevoel geven. Meer hierover in mijn volgende blog.

 

Een blije dag gewenst!

Liefs Renata


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.